Näringslära

[page_header height=”400px” height__sm=”150px” height__md=”300px” title_size=”larger” bg=”113″ bg_size=”original” bg_overlay=”rgba(249, 216, 59, 0.5)” class=”bla-text”]

[section padding=”90px” padding__sm=”60px”]

[row]

[col span__sm=”12″]

Näringslära om hundfoder

Liten näringslära om hundfoder
För att din hund ska kunna prestera på topp krävs ett energirikt hundfoder som är biologiskt väl sammansatt. Våra ingredienser kan delas upp i fem olika klasser av näringsämnen: protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Här följer en kort näringslära för hundar att ha i åtanke vid val utav hundfoder.

Protein
Dessa kan delas upp i två grupper, vegetabiliskt och animaliskt. De vegetabiliska finns i spannmål och potatis. De animaliska i kött, fisk och mjölkprodukter. Animaliskt högvärdigt protein är nödvändigt för att hunden ska kunna bilda eget protein i kroppen, och är uppbyggt av fler än tjugo aminosyror. Av dessa tar hunden näring till tillväxt av celler och vävnader. Dessutom reglerar de matsmältningen.

Fett
Också här finns både vegetabiliska, i linfrö, och animaliska från kött och fisk. God päls och hud kräver animaliska fettsyror i optimal balans. Brist på de rätta fettsyrorna visar sig i matt och dålig päls, dåligt immunförsvar (sämre läkkött), torr hud, samt dålig tillväxt. Även fortplantningen kan påverkas negativt av brist. En mycket hårt arbetande hund måste få ett foder med en högre fetthalt. Det tillgodogör hundens behov av energi. Dessutom behövs fettsyror för att transportera fettlösliga vitaminer i kroppen.

Kolhydrater
Dessa är främst vegetabiliska, och finns i spannmål och melass. De fungerar som energikälla, och är bra för tarmfunktionen. Melassen ger snabb energi som också hjälper till att balansera energinivån i kroppen.

Mineraler
De viktigaste mineralerna är järn, kalcium, fosfor och selen. Järn behövs för blodet. Kalcium och fosfor behövs för bildning och underhåll av skelett och tänder. Selen är också nödvändigt. Brist kan ge allvarliga symptom som muskelsvaghet, ödem och andningssvårigheter.

Vitaminer
Det finns två klasser av vitaminer: fettlösliga och vattenlösliga. Fettlösliga lagras i kroppsfett, medan vattenlösliga förs ut med urinen efter de gjort nytta. Doseringen av fettlösliga vitaminer måste vara exakt, eftersom överskott kan förgifta hunden. De är vitamin A, D, E, F och K. Medan överskott på vattenlösliga vitaminer följer med urinen och skadar därför inte hunden så lätt. Dessa är B-komplexets vitaminer samt C-vitamin, som bland annat håller cellbildningen på topp och motverkar fria radikaler. Därför kan det också hjälpa mot lindrig klåda. Det kan vara intressant att veta att hundar bildar eget C-vitamin. Det finns främst i frukt, potatis och grönsaker. Att ge hunden tillskott av C-vitamin, har visat sig positivt för hundens allmäntillstånd.

[/col]

[/row]

[/section]